Reklama
 
Blog | Tomáš Feřtek

Odešel dveřmi, vrací se oknem. Kdo to je?!

 

Zcela upřímně jsem doufal, že už bude možné od posledního března opustit Dobeše a věnovat se ve školství podstatným věcem, protože bude třeba o něco snadnější komunikovat s ministerstvem. Přehnaný optimismus. U Věci veřejných není demise obvykle tak úplně demise a u Josefa Dobeše není odchod tak úplně odchod.  V úterý na poradě oznámil první náměstek ministerstva školství a provizorní šéf resortu Ladislav Němec, že jmenoval exministra Dobeše svým poradcem.  Bude prý radit ve věci evropských fondů a reformy vysokých škol. Jako vtip výborné.

 

 

Pro jistotu zopakuji, že ministr Dobeš utekl z funkce pod falešnou záminkou, že hájí čest a platy učitelů, pár dní před tím, než by musel skládat účty ze slibu, že do začátku dubna napraví chyby v čerpání peněz z Evropských fondů. Ty přitom z valné části způsobil on sám zcela chaotickou personální politikou. Podobně výrokem o tom, že studenti vyvolávají  sociální nepokoje, odstartoval bouři okolo návrhu reformy vysokých škol a pohřbil tak i to rozumné, co v nich bylo. O jeho ostatních zcela chybných nebo přinejmenším problematických krocích si lze přečíst, pokud už jste pozapomněli, například ZDE.

Přišlo nám to s kolegy tak absurdní a vtipné, že jsme se rozhodli zareagovat taky vtipem. Tak jsme oslovili grafika, který vymyslel placku stydící za nejlepšího ministra školství a on včera před půlnocí poslal hned celou sadu návrhů. První dva jsou ty, které jsme vybrali a budeme je nabízet ke stažení na stránkách eduin.cz, druhá dvojice k prohlédnutí a pobavení.

Reklama

Doplnění po půl hodině: Josef Dobeš nezklamal a snaží se udržet svou pověst nepředvídatelného chaotika do poslední minuty. Půlhodinu poté, co jsem publikoval tenhle blog, se v Čtk objevilo, že Dobeš rezignoval na místo poradce, kam v pondělí nastoupil. Prý proto, že na to veřejnost a politici nevstřícně reagovali. To ho to opravdu překvapilo? Míra zmatenosti opravdu neuvěřitelná. Prý také odchází i z Věcí veřejných.  Bude to opravdu odchod, nebo tak trochu odchod? A schválně, jestli se s ním potkáme v potenciální  Klausově hradní straně.