Reklama
 
Blog | Tomáš Feřtek

Co se píše v tajném dopisu z Bruselu

 

Od minulého pátku média a veřejnost spekulují o existenci či neexistenci tajuplného „dopisu z Bruselu“, v němž Evropská komise údajně hrozí zastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Velvyslankyně Milena Vicenová existenci dopisu potvrzuje, ministr školství Josef Dobeš ji popírá.  Zvlášť na pondělní tiskovce a pak večer v televizi tak činil velmi přesvědčivě. Ve skutečnosti jde o nedorozumění, nebo přesněji ministrův trik. Neexistují dva dopisy – jeden, který by kritizoval konkrétní postup ministerstva, a druhý, který by varoval před zastavením proplácení evropských peněz. Jak je patrné z textu dopisu, jde o jeden dokument.

 

Několikadennímu mediálnímu zmatení a dohadům, jestli dopis existuje či ne, jestli Nečas či Vicenová mluví z cesty a jestli hrozí zastavení proplácení evropských projektů, se dalo předejít prostým publikováním příslušné části dokumentu, který celou dobu mělo ministerstvo školství k dispozici. O tom, že opravdu mělo, není pochyb, ministr z něj citoval na pondělní tiskové konferenci.  Jen jaksi opomněl přečíst jeho poslední dvě věty.

Dokument, který je nadepsán Dopis Evropské komise s informací o pozastavení platební lhůty žádosti o platbu u OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost je v režimu utajení, mám ho k dispozici, jako ostatně mnozí další novináři, ale zveřejněn být údajně nesmí. Ale to by jistě nemělo ministrovi bránit v tom, aby z něj korektně citoval. Josef Dobeš ale onu závěrečnou pasáž, kde se píše o riziku, že Evropská komise financování programu zastaví, vynechal a opakovaně tvrdil, že žádný dopis s takovým obsahem podle jeho zjištění neexistuje. Prostě taková mediální hra. Tak abychom ji rozluštili, připomínám, že inkriminovaná pasáž zní:

Komise si vyhrazuje právo dát v případě nutnosti podnět k řízení o pozastavení plateb podle článku 92 nařízení (ES) č. 1083/2006, během níž budou mít orgány České republiky plnou možnost vyjádřit se k nedostatkům zjištěným Komisí.

Reklama

Premiér Nečas i velvyslankyně Vicenová si tedy nevymýšleli, když říkali, že nebezpečí je reálné. Pokud by měl někdo pocit, že ministr třeba opravdu neporozuměl, co mu z Bruselu vzkazují, vyvede ho z omylu citace z úvodu k dopisu, které k němu doplnilo české zastoupení, jež dokument všem českým úřadů včetně ministerstva školství přeposílalo (rozdělovník je opět součástí písemnosti, tedy ani o tom není pochyb). Tam se jednoznačně říká:

Pro úplnost doplňujeme, že českou verzi auditní zprávy lze očekávat na přelomu února a března 2012. Následně bude mít Česká republika oficiální dvouměsíční lhůtu na vypracování odpovědi. Komise si rovněž vyhrazuje právo v případě nutnosti aplikovat úplné pozastavení plateb („suspendaci“) dle čl. 92 nařízení 1083/2006.

Tedy ne nedorozumění, ale prostá manipulace s fakty. Něco řekneme, něco zamlžíme, něco zamlčíme. Třeba si toho nikdo nevšimne. Tentokrát média obstála a všimla si hned v pondělí.  Například ZDE.