Reklama
 
Blog | Tomáš Feřtek

Taky chcete reformovat politiku? Tak se před tím podívejte…

 

Sešly se mi jeden večer v počítači dva filmy. Jeden natočila o českých reformátorech prohnilé politiky Apolena Rychlíková z FAMU, druhý o tomtéž na slovenské scéně režisérka Zuza Piussi. Obojí je podívaná jen pro otrlé cyniky. Ale pro ty, kdo chtějí zakládat politickou stranu, či jinak páchat společenské dobro, by tahle dvojkombinace měla být povinná.

 

 

Ten český film se jmenuje Padá vláda, něco si přej (režie Apolena Rychlíková) a zachycuje jarní odborářské protesty, iniciátory Holešovské výzvy, první snahy pozitivního Karla Janečka a názory lidí z levicové platformy ProAlt. Zuza Piussi zase věnovala film Od Fica do Fica protestnímu hnutí, které dali dohromady lidé naštvaní skandály kolem policejního spisu Gorila,  jenž popisoval propojení politických elit a podnikatelů z mocné firmy Penta. Tenhle film se v posledních týdnech proslavil hlavně tím, že ho odmítla vysílat slovenská televize.

Samostatně se jedná o dobré, leč vcelku normální dokumenty se společenským angažmá. Vtip je právě v oné dvojkombinaci. Průběh obou protestů a následné snahy založit nějaké jiné politické či občanské hnutí usilující o změnu byl v obou státech s mírným časovým posunem (nejdřív Slováci, pak Češi) prakticky shodný. Důvodům jsem rozuměl a skoro ve všem názorově souzněl. Korupce v politice i na soudech, neschopnost vlády splnit, co slíbila… Pak nastala fáze, kdy se ti sympatičtí a lehce alternativní protestující rozhodli, že sami něco udělají. I tady byla česko- slovenská shoda téměř dokonalá. Schůzka někde v bytě, řeči o tom, že takhle už to nejde a je třeba něco udělat. No a pak sledujeme praktickou realizaci toho, kdy se ti naštvaní, čestní, obyčejní a správní začnou dohadovat, cože s tou politikou udělají. Rychlíková to přímo „orchestruje“ jako změť překřikujících se hlasů kdesi tuším na Karlově náměstí, Piussi zachycuje hádky v organizačním štábu protestujících, kde je problém se dohodnout byť jen na pravidlech jednání. Noví lídři neobstojí při první kritice, ti, co to před chvílí ještě všechno „cítili srdcem“, se div neservou, zbytek se regulérně rozhádá, obviní ze spiknutí a rezignovaně se rozchází. V Česku stejně jako na Slovensku. Kdybych obě dámy neznal ze starších filmů, skoro bych věřil, že si tyhle dokumenty objednaly ODS a Smer, aby rozhněvané voliče přesvědčily, že od těch nových radši nic moc čekat nemají.

Jasně, neobjednaly. Přesto jako zpráva o nesamozřejmosti a obtížích politiky fungují výborně a zhlédnutí obou doporučují. Od Fica do Fica si můžete za mírný poplatek pustit na stránkách tyzden.sk  ZDE. Padá vláda, něco si přej najdete s dalšími filmy FAMU na cd, které je přílohou vánočního čísla Nového prostoru. Za tu stovku to vážně stojí. Sledovat třeba mladého marxistu Jiřího Májíčka, jak se u Rudolfina dohaduje s pozitivním finančním magnátem Karlem Janečkem, kdo z nich je větší bídák…  

Reklama

P.S.: Od pondělka 10. prosince do konce týdne bude na serferu DAFilms.cz zdarma ke shlédnutí další film Zuzany Piussi Nemoc tretej moci. A rozhovor s režisérkou si můžete přečíst ZDE.