Reklama
 
Blog | Tomáš Feřtek

Dobešův trapas a v čem nakonec uspěla státní maturita

 

Je zajímavé, jak se čacký ministr Dobeš ztrácí z mediální scény ve chvíli, kdy se mu postavili studenti, kteří argumentují až nepříjemně věcně. Otevřený dopis, který si stěžuje na nekvalitu maturity, bude mít do víkendu velmi pravděpodobně deset tisíc signatářů. To je desetina všech maturantů a přehlížet to lze jen těžko. Dobeš dělá jednu mediální chybu za druhou a má proti sobě protivníky, kteří jsou kupodivu velmi zdatní, i když je jim teprve devatenáct.

 

Útěk ministra Dobeše z přímého přenosu na Čt 24 (ke shlédnutí ZDE) by se dal šířit jako humorné video. Ve chvíli, kdy došlo na otázky, na které pan ministr neměl rozumnou odpověď, začal vykřikovat NESLYŚÍM, zavěsil a pak už telefon nebral. A to mu z televize volali opakovaně. Od té doby vysílá do studia k nepříjemným diskusím výhradně ztrápeného pana Zeleného nebo náměstka Němce.

Tím ale není humor u konce. V podrážděné písemné odpovědi na otevřený dopis a studentskou kritiku Dobeš nereaguje věcně a jeho schopnosti čtení s porozuměním zjevně nejsou příliš velké. A přitom zrovna na tohle klade státní maturita takový důraz!

Například tvrdí, že si studenti stěžují na přílišnou lehkost testů. Stačí číst pečlivěji. Nestěžují si na lehkost ale nekvalitu testů. Stěžují si, že státní maturita snižuje laťku, místo aby jí zvyšovala. A tak podobně.

Reklama

Na nic z toho ministr neodpovídá. Jen sděluje, že vlnu kritiky vnímá jako umělou (???) a jeho kolega Zelený se v rozhovoru pro Respekt nechal slyšet, že se študáky a dětmi se o kvalitě testů bavit nebude. Abych byl přesný, ta pasáž zněla: „Zelený trvá na svém, veřejná oponentura, „nota bene dětmi“, je podle něj jen populismus…“  To je ideální způsob, jak vydráždit oponenta k většímu výkonu. Na studenty to funguje výtečně. Gratuluji.

Navíc si Dobeš naběhl tím, že v odpovědi zkritizoval autorku dopisu, brněnskou studentku Danu Večerkovou, že ač z elitního gymnázia, vybrala si snazší maturitu a že to vypovídá o jejích kvalitách. Asi mají na ministerstvu problém i s poslechem, protože přímo v tom vstupu, z něhož pan ministr utekl, studentka říká, že ona dělala snazší i těžší úroveň. Maturovala ze šesti předmětů a teď žádá po ministrovi veřejnou omluvu. To si to vážně nebyl na ministerstvu schopen někdo pustit, než rozešlou nesmyslné osočení do médií?

A korunu tomu nasadila mediální ředitelka ministerstva školství Lucie Kubovičová, když na otázku, kde vzali onu nepravdivou informaci, že Večerková dělala základní úroveň, bezelstně odpověděla, že jim to řekli v Cermatu. Takže v tom mají v Cermatu zjevně buď guláš, nebo nemluví pravdu a navíc sdělují důvěrná data třetí osobě. Navíc jsou to data o osobě, s níž má pan ministr aktuální problém. Podivuhodné, s jakou ochotou si ministerstvo nabíhá na vidle. Samozřejmě, v tomhle případě žádné neštěstí a prozrazené tajemství, ale jestli Cermat střeží takhle pečlivě všechny údaje, které nasbíral při maturitě, tak potěš pámbů.

Hlavním smyslem středoškolského vzdělání – a často se říká, že v tomhle naše školy dobré nejsou – je naučit studenty jasně formulovat, mít na věc názor, nebát se projevit občanský postoj, věcně diskutovat, shánět informace. Skoro to vypadá, že státní maturita nečekaně uspěla. Přinejmenším autoři otevřeného dopisu, a mnozí z těch, kteří ho podepsali a vysvětlují proč (nahlédněte ZDE), ve všech těchto oblastech zaslouží výbornou. Ale takhle to asi pan Dobeš původně nemyslel.  

Aktualizace 13. června: Tak měl pan ministr dneska odpoledne tiskovou konferenci ke kvalitě testů. Daně Večerkové se neomluvil, zato prohlásil, že všechny testy a jejich řešení zveřejní začátkem července. Není sice jasné, proč až tak pozdě, ale i tak je to pozitivní posun. Celkové výsledky maturity chce Josef Dobeš vyhlásit ve středu a na školách by v pátek měli mít výsledky jednotlivých studentů k dispozici ředitelé. Upozornění – pokud by některý student chtěl podávat stížnost, má na to podle zákona osm dnů od chvíle, kdy jsou mu jeho výsledky sděleny. Problém ale je, že student nebude mít možnost vidět svůj test a tedy bude jen těžko schopen konkrétně formulovat stižnost. Takže to zveřejnění až v červenci je spíš problém než pozitivní posun.